dimarts, 14 de maig del 2013

Sopa de tomàquet amb oli d'alfàbrega


Ingredients:

500grams de tomàquets madurs
Alfàbrega
1 polsim de sucre
Sal
Pebre
Oli d'oliva


Preparació:
Primer de tot tallem els tomàquets i els triturem juntament amb unes fulles d'alfàbrega, sal, pebre i una mica de sucre.
Ho deixem triturar tot junt uns 3 o 4 minuts fins que quedi una salsa llisa.
Mentre s'està triturant anem afegint mica en mica oli d'oliva per tal de que emulsioni tot junt.
A part preparem l'oli d'alfàbrega posant oli d'oliva i fulles d'alfàbrega en el pot de la batedora i triturant tot junt.
Per emplatar he pensat en dues versions, la versió xarrup per un aperitiu i la versió per un primer plat.
He servit acompanyat amb uns dauets de formatge blau i una fulleta d'alfabrega.






Milfulles de carbassó, patata, pernil dolç i formatge amb salsa de foie


Ingredients
4 carbassons /4 patates/8 talls de pernil dolc, 8 talls de formatge suau (tipus Havarti)/50gr. de formatge gorgonzola/oli/sal/pebre/200gr. crema de llet /100de foie/mantega/1ceba petita


Elaboració
1.Tallem les patates primetes i les posem a confitar amb oli , fins que siguin toves.

les deixem sobre paper perqué absorveixi el greix.

2. Posem el forn a 180ºC i tallem els carbassons ben primets,untem un full de paper de forn amb oli i estenem les rodanxetes de carbassó posant sal, pebre i una mica més d´oli per sobre , enfornem uns 10 min,(segons el forn), també fins que siguin cuites

3. Ara muntem el milfulles, pot ser individualment o sencer ,començem fent una capa de patata,a sobre una de carbassó,ara una de pernil dolç, una de formatge suau, i un dauet de gorgonzole ,(o quatre si ho muntes sencer) repetim l´operació un altre cop continuant per les patates .... 
sobre de tot hi posem una de carbassó i ens quedará més decorat ho enfornem uns 5 minuts al forn.

4. Sofregim la ceba molt picada juntament amb la mantega fins que ens quedi cuita, peró no daurada , ara hi tirem la nata i ho deixem reduir fora del foc hi tirem el foie i ho fem desfer fins que tot estigui ben amorosit ,

5. Un cop traiem el milfulles del forn l´emplatem i el cobrim amb la salsa de foie.




dilluns, 13 de maig del 2013

TOMÀQUET


Nom: Tomàquet (Solanum lycopersicum).
Descripció: . L'origen de la planta silvestre és dins la zona compresa entre el nord de Xile, el Perú i l'Equador.El tomàquet és una planta herbàcia perenne, conreada com anual, sensible al fred. Les varietats precoces (les que floreixen i fructifiquen més ràpid) solen aconseguir una longitud de 1,2 m; les tardanes, en canvi, gairebé sempre són més grans i arriben als 2,5 m de longitud
Les flors són hermafrodites, actinomorfes i pèndules, d'1 a 2 cm de llarg i color groc brillant.
És de color vermell, carnós i sucós, amb la superfície llisa i brillant i la polpa plena de llavors planes i groguenques. Molt utilitzat en l'alimentació.
El tomàquet pertany a la família de les solanàcies, que inclou al voltant de 75 gèneres i unes 2.300 espècies de plantes productores d'alcaloides tòxics. Entre elles es troben la belladona, la mandràgora i el jusquiam

Quan es planten:Al final  de primavera
Quan es cull: després de 3 mesos
Producció Mundial:   220.000 tones l'any 2007




























EL CARBASSÓ

Nom: Carbassó (Cucurbita pepo)
Descripció: El carbassó és una verdura  el fruit de la Cucurbita pepo. És originària d'Amèrica, És planta de fàcil conreu i ràpid creixement però que necessita molta aigua. Els carbassons s'agafen immadurs perquè si no perden les qualitats gustatives, és una  planta anual monoica (flors masculines i femenines separades en la mateixa planta). Les formes conreades normalment tenen les fulles erectes (varietats modernes)però també n'hi ha de reptants(varietats antigues) i aleshores les plantes poden estendre's fins arribar a uns quants metres de llargada. Les fulles són palmejades amb pèls no vulnerants i tenen uns peciols molt llargs i acanalats. Les flors són relativament grosses i de color groc, les femenines amb el pistil molt visible, tenen l'ovari en forma de petit carbassó. El fruit és en forma de pepònide (com la resta de les cucurbitàcies)molt allargat i de grans dimensions quan està fisiològicament madur és de color groc amb gran quantitat de llavors.

Els carbassons es poden classificar en dos grups en funció del seu color:
Carbassó tipus fosc: el seu color és verd o negre i la seva forma cilíndrica. Inclou diferents classes de carbassó: sofia i samara.


Sofía: de color verd mig.


Samara: de color negre brillant.


Carbassó tipus clar: els fruits són de color gris o gris verdós. 



Quan es planten: en primavera, encara que es pot plantar també durant tot l'any
Quan es cull: al cap d'un mes i mig
Producció Mundial: 126 tones en l'any 2008




















CEBA

CEBA
Nom: Ceba (Allium cepa L.)
Descripció:  Originària de l'Àsia central, actualment la ceba és un dels ingredients indispensables de lacuina mediterrània.
Té un únic bulb gran, de forma ovoide. El seu desenvolupament és biennal i arriba fins a 1 m de llargària. Les seves fulles són semicilíndriques i neixen d'un bulb subterrani, proveït d'arrels superficials. La seva tija és erecta i habitualment s'origina en el segon any de maduració de la planta. Al seu extrem té una umbel·la de flors blanques o rosades. Altres noms pels quals se la coneix en català són ceba blanca, ceba d'Egipte o ceba porrera.
Quan es planten: Primavera, Estiu i Hivern
Quan es cull: 4 mesos
Producció Mundial: 70 milions de tones el 2006





























LES PLANTES QUE CULTIVAREM

Les plantes que cultivarem: ENCIAM
Nom: Enciam (Lactuca sativa)
Descripcó:Planta herbàcia anual, de la família de les compostes, amb fulles basals grosses, de 10 a 25 cm de llarg, blanes, oblongues o ovals, i enteres o dentades, i  quan floreix forma una inflorescència amb flors blanques i fruit en forma d'aqueni allargat.
Hi ha moltes varietats d'enciam. En general és una planta no gaire resistent al fred, si hi ha glaçades deixa les fulles vermelles. Les varietats s'agrupen segons si formen un cabdell o no, si són llargues Romana o "orelles de burro" o més aplanades.
De gran consum, és molt apreciat en amanides. És planta d’horta; vol terrenys arenosos o fangosos, humits i no gaire assolellats.
Els tipus d'enciam més coneguts són la Iceberg (fulla rodona icruixent), els Cogollitos, la de Fulla arrissada (fulles soltes oseparades), la Romana (fulles allargades, amb vores enters inervi central molt ample), la miniromana (de calibre més reduït), la de Tallo (o enciam espàrrec, amb fulles de sabor desagradable) i la de Roure (de color més fosc).
Quan es planta: casi tot l'any
Quan es cull: entre 20  60 dies
Producció mundial: aproximadament uns 20.000 tones.






























COM ES FA UN HORT? (PRIMERA PART)

1.Desbrossar: Treure la brossar.Arrancar les males herbes, treure-les amb arrels. També treure'm les escombraries: papers, llaunes...


























2.Treure les pedres que hi ha a la supeficie i també els que hi ha dins de la terra.


























3.Remoure un pan de terra, per que entri aire dins de la terra.


















4. Afegir-li adob i remanar el terra






dilluns, 22 d’abril del 2013

EL POAL I VILADORDIS

Activitat 1.
Buscar informació sobre el Poal i sobre Viladordis. Heu de contestar les següents preguntes: 
1.Quina relació hi ha entre aquets dos llocs  la agricultura de regadiu?
Són espais agrícoles d’horta originats per la construcció de la Sèquia i els seus ramals de rec a partir de l’Edat Mitjana, que s’estenen per dos àmbits identificables a l’est i a l’oest del barri del Guix: el Poal i Viladordis. És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar, posar en valor i potenciar per evitar la seva progressiva regressió com a horta.
































2.Que és la agricultura de regadiu ?
El regadiu és el terreny on s'aplica l'operació de proporcionar aigua a la terra per a afavorir l'òptim desenvolupament de les plantes que s'hi cultiven. L'objectiu de regar és augmentar la producció i permetre el desenvolupament normal de les plantes en cas de dèficit d'aigua induït per l'escassedat de les precipitacions, un drenatge excessiu (terres sorrenques) o per una baixa capa freàtica.




































3.Que és la Sèquia ? Perque serveix ?
La Sèquia de Manresa és un canal de regadiu cabdal en la història de Manresa. Té un recorregut de 26,7 km, un desnivell de 10 m i un cabal de 1 m³/s.  Aquest canal, projectat amb una extraordinària visió de futur, va servir per acabar amb els problemes de sequera a la ciutat i, encara actualment, aporta un cabal d'aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions de la seva rodalia.































4.Quins són els productes de regadiu de l'horta de Manresa?
Horta, patates, llegums, cireres, préssecs, blat de moro,  tomàquet d'esquena verda o l'albergínia blanca. 
































5.Que vol dir el Pool ?
És un recorregut per Manresa o també és un terreny per l'agricultura.



































I que vol dir Viladordis?
És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar, posar en valor i potenciar per evitar la seva progressiva regressió com a horta.
És una entitat de població i barriada a l'est del nucli urbà de Manresa, vorejant la dreta del riu Llobregat.


















dimecres, 17 d’abril del 2013

FRASES

Entitat: La empresa de roba té una entitat privada.
Ecologista: Jo sóc una ecologista amb el medi ambient.
Assessorament: La meva mare en va assessorar per trobar una feina.
Estètica: Les pintures d'arts solen tenir una estètica determinada.
Cedir: La floristeria Kentia va cedir unes plantes a l'institut Lluís de peguera.
Objectiu: El meu objectiu es tenir l'eso.
Extensiu: Aquell camp de conreu és molt extensiu.
Arbustos: Els arbustos del pati són molt petits




dimarts, 16 d’abril del 2013

CRÈDIT DE SÍNTESI

2)Que hem fet durant el crèdit de síntesi?
El crèdit e síntesi ho he fet amb la selena.
El crèdit durava una setmana , nosaltres mateixos teniem que organitzar-nos el temps que duraria el treball.
El dilluns ens ha explicat el que fariem durant la setmana. Les tres primeres hores em fet una treball d'orientació que ens ha donat l'Assumpte, el treball anava del tot el que havien fet durant el curs com els pensament positius, les quatres teltosques.
Despres del pati hem fet unes 20 activitats de matemàtiques, que era un repàs del tot el que havien fet durant aquest curs.
El dimarts cada grup faria els deures de qualsevol assignatura, nosaltres hem fet català, a la segona hora ha vingut el Ignasi S, ens ha explicat de que anava el treball de experimentals, el divendres teniem que anar al Parc de l'Agulla i fer un treball, i a la tercera hora teniem que anar com tots els dies a Laboralia.
Les dos primeres hores del dimecres teniem que fer els treballs, cada grup faria el treball que volia, nosaltres hem fet tres treballs, d'orientació, matemàtiques i català.
 A la tercera hora ha vingut la Dolors Simon i hem vist una pel·licula que era Set anys en el Tibet, desprès hem fet  8 activitats sobre la pel·lícula i despres he fet  un resum del text del Parc de l'Agulla i també hem acabat un treball de socials, a les 10 teniem que anar com sempre a laboralia.
El dijous he fet el treball de experimentals.
El divendres hem anat al Parc de l'Agulla, teniem que fer unes activitats de experimentals, cada grup tenia que treure unes fotografies com les caravanes, els arbres, els anecs etc, en cada fotografia teniem que fer una descrpció








dilluns, 1 d’abril del 2013

EXPEDICIÓ FOTOGRÀFICA AL PARC DE L'AGULLA


Parc de l'Agulla

1.El radi del llac és de 200 metres i la fondària aproximada de 4 metres només et faltarà saber el preímetre per fer l'operació. Cada passa teva és aproximadament 1 metre, quantes passes necessites fer per donar una volta al llac? El número de passes serà el número de metres del perímetre del llac.

Volum= 4x1050x200 = 420.000 m
                    2
2.Per cada punt indicat en el mapa haurà de fer tres fotografies. A més, d'una breu explicació de què has vist o has fotografiat.

Centre de Visitants del Parc de l'Agulla
És un espai d’interpretació que ha d’ajudar al visitant a entendre el què és la Sèquia i convidar-lo a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn.
La seva funció és la de comunicar tant els valors històrics i patrimonials de la Sèquia, com els valors mediambientals que presenta al llarg del seu recorregut.

Com podem veure aquestes 3 fotogràfies són la entrada del centre d'informació.























Ànec coll verd
L'ànec collverd és una espècie d'ànec que viu a prop dels rius i els estuaris. Es troba a tot l'hemisferi nord i és l'arrel de moltes races domèstiques.

Podem veure les tres fotogràfies els ànecs coll verd en l'estany



































Pins i Pinyers
Els pins i pinyer, és una espècie de pi dins la família Pinaceae caracteritzat per tenir la llavor comestible: el pinyó, ja que si bé els pinyons d'altres espècies europees de pi també es poden menjar, són molt més petits (hi ha espècies americanes amb pinyons grans que s'exploten comercialment).
El principal arbres del Parc de l'Agulla és els pins pinyers


















































Pàrquing de caravanes
El parquing de les caravanes estan situades quasi al costat del bar. Hi han moltes familes que deixen les seves caravanes al Parc de l'Agulla.




















































Vegetació aquàtica
Aquestes plantes que estan a l'estany es per reduir la matèria orgànica i els nutrients de l'aigua, la qual cosa es tradueix en la reducció de la cloració necessària a la planta potabilitzadora.
































Bar
El bar esta situat al darrer del cantre visitants de l'Parc de l'Agulla. És un lloc per descansar beure begudes, menjar etc.














































Pont petit i bassa dels ànecs
És un pont petit per accedir al bar, a baix del pont es troba l'aigua de l'estany.






























Altres arbres
A part dels pins pinyols també hi ha altres tipus d'arbres, en el Parc de l'Agulla esta envoltats per uns 628 d' arbres , com podem veure en les fotogràfies com aquestes.









Font
Hi ha dos fonts al Parc de l'Agulla, estan situades a prop del parc.
El més antic de les dues font es aquet.