dilluns, 13 de maig del 2013

EL CARBASSÓ

Nom: Carbassó (Cucurbita pepo)
Descripció: El carbassó és una verdura  el fruit de la Cucurbita pepo. És originària d'Amèrica, És planta de fàcil conreu i ràpid creixement però que necessita molta aigua. Els carbassons s'agafen immadurs perquè si no perden les qualitats gustatives, és una  planta anual monoica (flors masculines i femenines separades en la mateixa planta). Les formes conreades normalment tenen les fulles erectes (varietats modernes)però també n'hi ha de reptants(varietats antigues) i aleshores les plantes poden estendre's fins arribar a uns quants metres de llargada. Les fulles són palmejades amb pèls no vulnerants i tenen uns peciols molt llargs i acanalats. Les flors són relativament grosses i de color groc, les femenines amb el pistil molt visible, tenen l'ovari en forma de petit carbassó. El fruit és en forma de pepònide (com la resta de les cucurbitàcies)molt allargat i de grans dimensions quan està fisiològicament madur és de color groc amb gran quantitat de llavors.

Els carbassons es poden classificar en dos grups en funció del seu color:
Carbassó tipus fosc: el seu color és verd o negre i la seva forma cilíndrica. Inclou diferents classes de carbassó: sofia i samara.


Sofía: de color verd mig.


Samara: de color negre brillant.


Carbassó tipus clar: els fruits són de color gris o gris verdós. 



Quan es planten: en primavera, encara que es pot plantar també durant tot l'any
Quan es cull: al cap d'un mes i mig
Producció Mundial: 126 tones en l'any 2008




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada