dimecres, 31 d’octubre del 2012

L' olivera

1.Quina altura pot fer l'olivera?
La olivera pot mesurar uns 15 metres
                   
   


2.Com són les fulles de l'olivera?

Les fulles de l'olivera  tenen  el pecíol curt, el marge sencer i en forma de llança; fan 3-9 cm de longitud i 1-2 cm d'amplada. Són de color verd grisós per l'anvers i platejat pel revers.





3.Com són les flors de l'olivera?
Les flors de l'olivera són de color blanques, petites i s'agrupen formant ramells. Les fulles de l'olivera són rígides, enteres, lanceolades i verdes durant  tot l'any.

 




4.Com són els fruits?
 L''oliva, pot prendre diferents tonalitats de colors , que oscil·len de verd a vermell, morades, però quan madura es torna negra. Normalment mesura d'1 a 4 cm de longitud i de 0,6 a 2 cm de diàmetre, amb forma el·lipsoïdal o globosa més o menys simètrica. Té la llavor tancada en un endocarpi dur que forma el pinyol , D'oliveres n'hi ha de moltes classes i formes diferents, se'n coneixen més de 100 varietats.














5.Per què fem servir l'olivera?
 Per menjar oliva i per fer oli
·Com es fa l'oli?
·netegen l'oliva amb les ventadores
·trenquen els teixits de l' oliva perquè alliberin l'oli que contenen. S'utilitzen uns     molinets     metàl·lics de martells.
·tenim que remenar la pasta resultant de la mòlta, per a fer que les petites gotes d'oli es vagin ajuntant les unes amb les altres. S' utilitzen les termobatedores

·separació de la part sòlida de la pasta, anomenada pinyola, de la part líquida, l'oli i                   l'aigua. Es posa en una premsa que funciona amb una força centrífuga.

·Consisteix en separar l ' oli de l ' aigua.
·Abans de posar l' oli al consum cal eliminar les impureses que pugui portar ( aigua, restes de          polpa …) 
·Després de passar una sèrie de controls, finalment s ' arriba a l' envasat per poder
comercialitzar l' oli.





















6.Com es fan les olivers?

No es poden consumir com a olives de taula sense el pas previ de treure'n l'amargor, que es pot fer només      posant-les en aigua, que s'ha de canviar diverses vegades, o sotmetent-les a l'acció de l'hidròxid sòdic amb una posterior fermentació (en el sistema espanyol o sevillà) o sense fermentació (en el sistema californià o occità).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada