dimecres, 19 de desembre del 2012

Morera

1.Quina altura pot fer la morera?

  No solen sobrepassar els 15 m.


















2.Com són les fulles de la morera?


Presenta fulles alternes, ovals, senceres o lobulades i de marges dentats. De color verd brillant i llustroses pel feix, més clares pel revés.
La fulla fa 18 cm de llarg i de amplada 11 cm. 




















3.Com són les flors de la morera?

Tenen la forma de espigues atapeïdes i allargades de color blanc.














4.Com són els fruits de la morera?
Està formada per la unió de petites drupes arraïmades, en raïms, no és del tot llarga ni tamponc arrodonides la seva mida és entre 1 i 3 cm. El color va canviant primer és blanc verdós passant al vermell i finalment al negre.












5.Per què fem servir la morera?
Les moreres, són  aliments dels cucs de seda, els capolls s'utilitzen per fabricar seda,  apart del seu ús com arbres de cultiu s'utilitzen com ornamentals en jardins, passejos i carrers.




dimarts, 18 de desembre del 2012

LLEDONER

1.Quina altura pot fer la lledoner?

 Pot fer uns  25 m d'altura





















2.Com són les fulles del lledoner?

Les fulles són de color verd, fa entre 5-15 cm, són aspres al tacte i amb tres nervis molt marcats a l'anvers, són simples, alternes, tenen una forma   ovades o lanceolades, presentant una certa asimetria, amb el marge finament dentat, el pecíol llarg i la punta torçada i allargada.





















3.Com són les flors del lledoner?

Les flors tenen una mida entre 3 i 4, són hermafrodites o masculines, són petites, solitàries, molt pedunculades, de color verd-groguenc i apareixen entre abril i maig a les axil·les de les fulles.

















4.Com són els fruits?

El fruit és una drupa comestible, el lledó, petit de la mida d'un pèsol, rodó i llis amb molt pinyol i poca polpa, verd abans de madurar i fosc, gairebé negre, quan madura a la tardor.















5.Per què fem servir el lledoner?

S' utilitzat tradicionalment per fer eines agrícoles com forques, pales de ventar, mànecs, jous, etc. 


dimecres, 7 de novembre del 2012

Ginkgo

1.Quina altura pot fer el ginkgo?
Poden tenir de 30 a 40 metres d'alçàda (alguns espècimens a la Xina superen els 50m) i una circumferència de fins a 4 metres.


















2.Com són les fulles de el ginkgo?
La mida de les  fulles són de  5-15 cm, tenen un pecíol llarg, són alternes i flabel·lades, tenen una nervació dividida dicotòmicament que representa un senyal d'arcaisme. Tenen un color verd clar intens per les dues cares, que es torna groc a la tardor.





















3.Com són les flors de el ginkgo?
Les flors masculines són poc atractives i es disposen en xicotets raïms penjants de color groc i pengen agrupades en aments (forma d'espiga). Mentre que les femenines són òvuls nus, semblants a xicotetes gles, sobre un llarg peduncle
e miden 3 cm.





















4.Com són els fruits?
El fruit, quan madura, sembla petita pruna de color groc, no apareix abans dels 30 anys de vida de l'arbre i és ple de reserves alimentàries, la llavor es comestible. El fruit del ginkgo fa una fetor semblant a la mantega rància (àcid butíric, càpric i valèric), per això només s'acostuma a plantar-ne els peus masculins. No es pot considerar un veritable fruit.
















4.Per què fem servir el ginkgo?
Serveixen per posseir excel·lents propietats per a la memòria, en estimular la circulació i potenciar la capacitat mental , per al tractament natural de malalties com el mal d'Alzheimer.No obstant això, en dosis excessives, el ginkgo biloba pot tenir contraindicacions i efectes secundaris indesitjables.


























dimecres, 31 d’octubre del 2012

L' olivera

1.Quina altura pot fer l'olivera?
La olivera pot mesurar uns 15 metres
                   
   


2.Com són les fulles de l'olivera?

Les fulles de l'olivera  tenen  el pecíol curt, el marge sencer i en forma de llança; fan 3-9 cm de longitud i 1-2 cm d'amplada. Són de color verd grisós per l'anvers i platejat pel revers.





3.Com són les flors de l'olivera?
Les flors de l'olivera són de color blanques, petites i s'agrupen formant ramells. Les fulles de l'olivera són rígides, enteres, lanceolades i verdes durant  tot l'any.

 




4.Com són els fruits?
 L''oliva, pot prendre diferents tonalitats de colors , que oscil·len de verd a vermell, morades, però quan madura es torna negra. Normalment mesura d'1 a 4 cm de longitud i de 0,6 a 2 cm de diàmetre, amb forma el·lipsoïdal o globosa més o menys simètrica. Té la llavor tancada en un endocarpi dur que forma el pinyol , D'oliveres n'hi ha de moltes classes i formes diferents, se'n coneixen més de 100 varietats.














5.Per què fem servir l'olivera?
 Per menjar oliva i per fer oli
·Com es fa l'oli?
·netegen l'oliva amb les ventadores
·trenquen els teixits de l' oliva perquè alliberin l'oli que contenen. S'utilitzen uns     molinets     metàl·lics de martells.
·tenim que remenar la pasta resultant de la mòlta, per a fer que les petites gotes d'oli es vagin ajuntant les unes amb les altres. S' utilitzen les termobatedores

·separació de la part sòlida de la pasta, anomenada pinyola, de la part líquida, l'oli i                   l'aigua. Es posa en una premsa que funciona amb una força centrífuga.

·Consisteix en separar l ' oli de l ' aigua.
·Abans de posar l' oli al consum cal eliminar les impureses que pugui portar ( aigua, restes de          polpa …) 
·Després de passar una sèrie de controls, finalment s ' arriba a l' envasat per poder
comercialitzar l' oli.





















6.Com es fan les olivers?

No es poden consumir com a olives de taula sense el pas previ de treure'n l'amargor, que es pot fer només      posant-les en aigua, que s'ha de canviar diverses vegades, o sotmetent-les a l'acció de l'hidròxid sòdic amb una posterior fermentació (en el sistema espanyol o sevillà) o sense fermentació (en el sistema californià o occità).

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Jornada verda

·Objectius: Conèixer el nostre entorn natural per respectar-lo
  No aparells mp3
  No embrutar
  Evitar cridar
  No malmetre ni caçar animals
  Per seguretat  seguir al professor guia i no avançar-lo
· Què em de portar?
  Roba esportiva, bambes, impermeable o gorra, aigua, esmorzar, portar una càmera per grup
·Què farem?
 Fer fotos: d'alló interesant

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Qui sóc?

Hola!em dic Selena Arancibia tinc 16 anys sóc de Bolivia, sóc la mitjana de  dos germans, estic en Espanya fa 6 anys amb la meva família.
M'agrada molt estar amb les meves amigues i amb la família.
Les meva aficció és l'ordinador perquè puc fer moltes coses com entrar al Facebook etc...
.


dimecres, 3 d’octubre del 2012

La feina de jardiner


Aquestes 3 setmanes hem netejat el pati.
La primera setmana  hem regat els arbres perquè estaven molt sec, durant tota una hora i també he ajudat a recollir les fulles del peti.
La segona setmana he recollit les fulles del terra i he llançat al contenidor que esta fora del institut.
El  tercer dia  he tallat les branques dels arbres.



Que farem quan acaben l'Eso i perquè?

Desprès de l'eso m'agradaria fer un batxillerat nocturn perquè vull tindre els mètodes suficient per un futur, perquè ara mateix amb aquesta crisis no hi ha treball .Però  el realment d'aquí uns anys tornaré a Bolivia .

dimecres, 26 de setembre del 2012

Que espero del nep?

Jo aquest curs espero treu-me l'eso .La aula oberta és una oportunitat de aprendre moltes coses interessants com per exemple els tallers que farem aquest any com la perruqueria, arts,salut ,etc.........L'institut ens preparem per un futur per aixó tinc que aprofitar molt aquest curs.